מה זה אומר לשון הרע
כל פרסום פוגעני שנעשה בכתב , או בעל פה שעשוי להפוך תאגיד או אדם פרטי מטרה ללעג או לשנאה, להשפיל אותו או לפגוע בפרנסה שלו או במקצוע שלו הוא לשון הרע. גם ביזוי של אדם בשל המוצא שלו או הגזע שלו, המין שלו או מקום המגורים שלו ייחשב ללשון הרע.
אם מי שהוכפש בפומבי באמצעות אמירה בעל פה או בכתב ביקש הכחשה או התנצלות ולא נענה הוא יכול לתבוע לשון הרע.
מי שמטפל במקרים אלה הוא עורך דין לשון הרע שמומחה בתביעות כאלה על מנת לקבל עזרה משפטית
עילת לשון הרע
יש עילת לשון הרע במקרה שהייתה השמצה שקרית בפומבי ואדם נוסף נחשף לפרסום המשמיץ.אם המפרסם סירב לתקן את הפרסום אז יש עילת לשון הרע לתביעה.
הזמינות של לשון הרע היום
בגלל ההתפתחות של אמצעי התקשורת ניתן לפרסם היום בקלות לשון הרע ולהכפיש כל אדם גם בצורה אנונימית.
כך למשל אפשר להכפיש אדם בבלוג אנונימי שיעלה במנועי החיפוש וגם אפשר להוציא לשון הרע בפייסבוק.
היום גם יש יותר מודעות לזכותו של אדם לשם טוב ולכן יש יותר תביעות לשון הרע.
האפשרויות המשפטיות לתביעת לשון הרע
מי שנפגע מלשון הרע יכול להגיש תביעה אזרחית עד גובה של 50,000 שקל בלי צורך בהוכחת נזק, ואם הוא כן יכול להוכיח נזק משמעותי אז יש לו אפשרות לתבוע אפילו כמה מאות אלפי שקלים.
נוסף לזה למי שנפגע מלשון הרע יש גם אפשרות להגיש נגד מי שפגע בו קובלנה פלילית, בסופה אפשר להגיע גם הרשעה פלילית של הנאשם בנוסף לאפשרות של קנס או עונש מאסר.
אפשר להגיש קובלנה פלילת וכתב תביעה בו זמנית, שני ההליכים לא סותרים זה את זה.
היתרונות של ההליך המשפטי
במקרים רבים עצם הפניה לטיפול המשפטי יכולה לתקן את העוול כי בגלל הפניה להליכים משפטיים הנפגע מכחיש את הדברים המיוחסים לו, כך הנפגע מאותת לציבור כי אינו משלים עם דברי ההכפשה שהופצו נגדו. על ידי הגשת תביעת לשון הרע מחייב התובע את מי שפגע בו לקחת אחריות על דבריהם: להוכיח את את תביעת הדיבה או להתנצל ולשלם פיצויים לנפגע.
הוכחת תביעת לשון הרע
במסגרת ההליך יבדוק בית המשפט האם ההשמצה הוצגה כעובדה או כדעה, כיצד נתפשת ההכפשה בעיני הציבור, מהו הנזק שנגרם לנפגע, האם המפרסם הפוגע ניסה להקטין את הנזק באמצעות הכחשה והתנצלות.
נוסף לזה בודק בית המשפט בדיקה אובייקטיבית של לשון הרע, הבדיקה היא לפי מה שחושב "האדם הסביר" – איך האדם הסביר יכול להבין את הביטוי המשמיץ. האם הביטוי באמת נתפש כביטוי משפיל ומכפיש, או שמדובר בביטוי שלא נתפש כביטוי מכפיש במובן הסביר שלו. ואז במקרה זה הביטוי לא ייחשב כלשון הרע.
קשיים בתביעת לשון הרע
לתובע בתביעת לשון הרע יכולים להיות קשיים במקרה שלא הוכיח שהדברים באמת פורסמו, קשה להוכיח שנגרם נזק או שלנפגע גם ככה אין שם טוב.
אם קבוצה שלמה הוכפשה יהיה קשה לאדם בודד מהקבוצה להוכיח שהוא נפגע כי זה לא מכוון אישית
הערכת הנזק של הכפשה
קשה מאוד להעריך את הנזק של נפגע מלשון הרע. הפיצויים נקבעים על ידי בית המשפט לפי מספר קריקטריונים כמו:
-נכונות הפוגע להתנצל
-חומרת האמירה
-תפוצת הפרסום
-תום לב המפרסם
-השם הטוב של הנפגע
-הנזק שנגרם לנפגע
יש מקרים שבהם החוק מגן מתביעת לשון הרע
אי אפשר להגיש תביעת לשון הרע אם הדברים נאמרו בישיבת מועצת העיר, ועדה ממלכתית, ישיבת הכנסת, דיון בבית משפט, בוררות, דברי עורכי דין בהמהלך התדיינות משפטית או בחומר כתוב שהוגש לבית המשפט, דברים שנאמרו במסגרת בתלונה למקום העבודה או תלונה למשטרה (כשמותר היה להתלונן אצל אותו גורם). כשהדברים נאמרו כביכול במסגרת בידורית או כ"סאטירה", הומוריסטית שתכליתה בקורת והגזמה.
המגמות בתחום
בשנים האחרונות ישנה המגמה נוטה לטובת תובעים ובתי המשפט נותנים פיצויים סבירים. בית המשפט העליון למשל מגלה לאחרונה עדיפות ברורה להגנה השם הטוב מול ההגנה על חופש הביטוי שהוא ערך יסוד אותו מאזן בית המשפט מול הפגיעה בשם הטוב.
נכתב בסיוע עו"ד מומחה לתביעות דיבה ולשון רע